De St. Olav route begint in het haast mediterrane Selånger, vlakbij Sundsvall aan de Zweedse oostkust. Na een wandeling door diepe bossen, langs spiegelende meren en verlaten landweggetjes eindigt deze eerste etappe in Bräcke. Gevorderde wandelaars kunnen overwegen een aantal van de wat kortere wandelingen van deze etappe samen te voegen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Dag 1: Sundsvall – Matfors (ca. 15 km)
Vanaf Sundsvall is het slechts een paar kilometer per bus naar Selånger. Hier begint de echte reis, bij de kerkruïne van Selånger – de plek waar Olav Haraldsson zo’n duizend jaar geleden aan wal stapte en zijn tocht naar Noorwegen begon. Na rondgekeken te hebben bij de ruïne zet je je eerste stappen richting Trondheim. De wandeling gaat door glooiend agrarisch gebied en is gemakkelijk.

Dag 2: Matfors – Stöde (ca. 27 km)
Een wandeling langs de oevers van het prachtige meer van Stöde, met genoeg strandjes en beschutte plekken om even op adem te komen.

Dag 3: Stöde – Torpshammar (ca. 15 km)
Op dag drie doe je het wat rustiger aan: een relatief gemakkelijke wandeling door groene velden en langs klaterende beekjes richting Torpshammar, het geografische middelpunt van Zweden.

Dag 4: Torpshammar – Ljungaverk (ca. 22 km)
Van Torpshammar is het een vrij gemakkelijke en gemoedelijke wandeling richting Fränsta. De imposante kerk van Fränsta, gelegen aan het water, is in het bezit van een standbeeld van St. Olav uit de dertiende eeuw.

Dag 5: Ljungaverk – Borgsjö (ca. 15 km)
Via rustige landweggetjes gaat je pelgrimage verder naar Borgsjö, een bekende plek in de St. Olav sagen: het is hier dat Olav met zijn staf op de grond sloeg en zo een waterbron uit het niets creëerde om de dorst van zijn leger en paarden te lessen.

Dag 6: Borgsjö – Lombäcken (ca. 18 km)
Op dag zes gaat de wandeling over bospaden en door weilanden, langzaam stijgend, over de provinciegrens. Door dichte bossen en diepe, donkere meren. Overnachting in een simpele stuga in de bossen.

Dag 7: Lombäcken – Bräcke (ca. 26 km)
Vanaf Lombäcken gaat de tocht voort, over bospaden en door kleine dorpjes, richting Bräcke, het grootste en belangrijkste dorp in de regio. Bräcke groeide enorm aan het eind van de 19e eeuw, met de komst van de spoorrails. Het centrum van het dorp ademt dan ook een soort Wilde Westen sfeer uit, met houten huizen en veranda’s.

Details

Duur
ca. 7 dagen

Accommodatie
Overnachting in hut, herberg en hotel. Neem wel een eigen slaapzak en beddengoed mee.

Zwaarte
Een etappe van St. Olavsleden die relatief goed te doen is, over bospaadjes, (on)verharde landweggetjes, asfalt en door weilanden. Een etappe die door zowel getrainde als ongetrainde wandelaars goed te lopen is. We raden wel aan goede uitrusting en wandelkleding te gebruiken.

Gids
Deze reis is ook te boeken met gids. Bij boeking zonder gids is er altijd een Nederlandstalige contactpersoon in de regio bereikbaar.

Vertrekdata
Bij boeking met gids in overleg.
Bij boeking zonder gids naar eigen keuze tussen 1 mei en 30 september 2018.