Vanaf Åre gaat de route via de grootste waterval van het land richting de Zweedse-Noorse grens, middenin de bergen. Na de grensovergang, gaat het snel bergafwaarts en is het heerlijk vertoeven in de diepe Noorse valleien en fjorden. Eindpunt is Stiklestad, waar Olav sneuvelde. Gevorderde wandelaars kunnen overwegen een aantal van de wat kortere wandelingen van deze etappe samen te voegen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Dag 1: Åre – Tännforsen (ca. 23 km)
Onderweg naar Tännforsen passeer je Duved, waar zich een boerderij bevindt met elanden. Volgens de legende brengt het geluk om een eland te kussen – de elanden in Duved zijn tam en dus prima te knuffelen. Na Duved begint de werkelijke wildernis. Je laat het laatste stukje beschaving achter je. Vandaag staat er een relatief gemakkelijke wandeling op het programma: je loopt naar de machtige Tännforsen, Zwedens grootste waterval.

Dag 2: Tännforsen – Medstugan (ca. 24 km)
Op weg van Tännforsen naar Medstugan passeer je een aantal gerestaureerde stenen bruggen die in de 19e eeuw in het grensgebied tussen Zweden en Noorwegen zijn gebouwd na het Verdrag van Kiel. Overnachting in een charmant zuivelmuseum in Medstugan.

Dag 3: Medstugan – Sul (ca. 40 km)
Je hebt ze dagen in de verte zien liggen en vandaag steek je eindelijk over: de bergen tussen Zweden en Noorwegen. Na de grensovergang verandert het landschap direct: langs spectaculaire rotswanden wandel je het diepe, duistere dal van Sul binnen. Aangezien er geen accommodatie in de bergen is die van tevoren is te boeken, dient er op deze dag een behoorlijke wandeling gemaakt te worden. Maar vrees niet: het laatste deel kan eventueel per auto worden afgelegd!

Dag 4: Sul – Vuku (ca. 30 km)
Weer een behoorlijke wandeling staat er vandaag op het programma. De tocht gaat via een nauwe vallei naar een meer open landschap, met woeste naaldbossen en verre uitzichten.

Dag 5: Vuku – Stiklestad (ca. 13 km)
Na een heerlijke wandeling door groene heuvels kom je aan in Stiklestad, de plaats waar Olav Haraldsson op 29 juli 1030 om het leven kwam bij een veldslag. Op het terrein staat nu een openluchtmuseum, een pelgrimscentrum en een kerk met daarin de steen waarop Olav zijn hoofd zou hebben gelegd toen hij stierf.

Details

Duur
ca. 5 dagen

Accommodatie
Overnachting in hut, herberg en hotel. Neem wel een eigen slaapzak en beddengoed mee.

Zwaarte
De route loopt door de bergen tussen Zweden en Noorwegen en kan hier en daar pittig zijn. Deze etappe heeft de langste stukken uit de gehele route. Toch is ook deze etappe goed te doen voor zowel getrainde als ongetrainde wandelaars te lopen. We raden wel aan goede uitrusting en wandelkleding te gebruiken.

Gids
Deze reis is ook te boeken met gids. Bij boeking zonder gids is er altijd een Nederlandstalige contactpersoon in de regio bereikbaar.

Vertrekdata
Bij boeking met gids in overleg.
Bij boeking zonder gids naar eigen keuze tussen 1 mei en 30 september 2018.