Nordic Pilgrim | Vraag & antwoord
177
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-177,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Vraag & antwoord

Alles wat je wilt weten over St. Olavsleden

Wat is St. Olavsleden?
St. Olavsleden is een pelgrimsroute uit de Middeleeuwen, van de Zweedse oostkust naar de Noorse stad Trondheim, die in 2013 heropend is. Meer informatie vind je op de pagina ‘Over St. Olavsleden‘ en op de officiële website van de route, stolavsleden.com (in Engels).

 

Is er ook een route vanuit Oslo?
Er is een heel netwerk van pelgrimsroutes die eindigen in Trondheim. Nordic Pilgrim helpt alleen bij het regelen van de reis langs de route die loopt van Zweden naar Noorwegen. Meer informatie over de andere routes vind je op pilegrimsleden.no.

 

Hoe lang is St. Olavsleden?
Ongeveer 580 kilometer, blijkt na metingen met GPS-apparatuur. Sommige herbergen en bezienswaardigheden liggen echter niet helemaal langs de route. De kans is dus groot dat je na het lopen van St. Olavsleden meer dan 580 kilometer hebt afgelegd.

 

Wat is de kustroute?
Naast de gebruikelijke route is er een zogenaamde kustroute: na Munkeby in Noorwegen splitst de route zich. Je kunt de ‘normale’ route naar Trondheim nemen, door bossen en over velden, of je kiest voor de kustroute, die over een eiland gaat. De laatste etappe van de kustroute gaat echter met de boot en het is niet altijd duidelijk of die boot afvaart. Nauwkeurige voorbereiding is dus een must! Neem contact met ons op voor de laatste informatie. Hoewel de kustroute korter is dan de gebruikelijke route en er minder dagen voor uitgetrokken hoeven te worden, is de accommodatie daar duurder – dus uiteindelijk zullen de kosten van de land- en kustroute ongeveer hetzelfde zijn.

 

Is St. Olavsleden een zware wandeltocht?
Op St. Olavsleden wandel je het grootste deel op onverharde wegen, asfalt, over bospaden en door weilanden. Over het algemeen is de pelgrimsweg goed te doen, al verschilt de zwaarte per etappe en dien je je goed voor te bereiden. Als je de gehele route gaat lopen, dien je een goede conditie te hebben, aangezien het over behoorlijke afstanden gaat. Je zult weinig andere wandelaars tegenkomen en je loopt door een dunbevolkt gebied. Je moet dus wel goed tegen stilte kunnen. Vraag het ons wanneer je vragen hebt over specifieke stukken.

 

Wanneer is de route het beste te lopen?
St. Olavsleden is toegankelijk van mei tot en met eind september. Tijdens de overige maanden is de kans op sneeuw aanzienlijk – voornamelijk in de bergen. Het is wel mogelijk om buiten het seizoen de lagergelegen delen van het pad te lopen. Wil je weten welke delen dat zijn en wat de actuele weersvoorspellingen zijn? Neem dan contact met ons op.

 

Kan ik St. Olavsleden ook individueel lopen?
Geen behoefte aan hulp? Wil je alles zelf plannen? Dat kan natuurlijk ook! Voor informatie verwijzen je daarvoor graag door naar stolavsleden.com. Tóch hulp nodig met het boeken van accommodatie? Neem dan contact met ons op.

 

Is St. Olavsleden ook te fietsen?
Jazeker! Sterker nog: steeds meer mensen doen de route per fiets. En ook bij het plannen van die reis kunnen wij je van dienst zijn.

 

En te paard?
Ook te paard kun je van St. Olavsleden genieten. Paardrijden of met paard en wagen, de gehele route of slechts een korte rit – alles is mogelijk. Neem contact met ons op voor details.

 

Wat voor accommodatie is er langs St. Olavsleden?
De accommodatie langs de route varieert van simpele pelgrimshutten tot herbergen en hotels. Nordic Pilgrim kiest met zorg alle overnachtingsplekken uit, maar is afhankelijk van wat er is. Aangezien de route relatief nieuw is, kan de standaard van de accommodatie behoorlijk verschillen per nacht.

 

Wat dien ik zelf mee te nemen op mijn reis?
Slaapzak en/of lakenzak; thermoskan/waterfles; rugzak; regenkleding; (warme) kleding en uitrusting; goede wandelschoenen, bij voorkeur waterdicht; eerste hulp-spullen en blarenpleisters; wandelstok(ken); paspoort. Controleer ook of je verzekerd bent.

 

Wie zijn Nordic Pilgrim?
Nordic Pilgrim wordt gerund door Ruben Heijloo. Ruben woonde van 2011 tot 2018 in Revsund in Zweden, pal langs de route. Hij is betrokken bij de promotie van St. Olavsleden in Nederland en werkt met de officiële social media-kanalen van het pad. Momenteel werkt Ruben vanuit Nederland en wordt in Zweden geholpen door Jack Shepherd, die zorgt voor bagagevervoer en bijspringt wanneer pelgrims hulp nodig hebben. In de lente van 2013 heeft Ruben de gehele route zelf gelopen. Video’s van zijn reis zijn terug te zien op YouTube.

 

Ruben Heijloo
KvK: 72925558
BTW: NL143714053B01

COVID-19 UPDATE: At this moment it is unclear what impact COVID-19 will have on the pilgrim season 2021. We will continue monitoring the situation. Contact us for more information or if you have any questions.
This is default text for notification bar