Nordic Pilgrim | Gehele route
488
page-template-default,page,page-id-488,page-child,parent-pageid-3,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Gehele route

Dit is ‘the big one’: de gehele St. Olavsleden – 580 kilometer door bossen, langs meren, over bergen, naar het fjord van Trondheim. Wanneer je de hele route loopt (of fietst), ervaar je waarschijnlijk het beste wat het pelgrimsbestaan inhoudt: een dagelijks ritme van bewegen, eten en slapen, dat zorgt dat wereldse beslommeringen ver achter je komen te liggen en je in het moment leeft. Prachtige natuur, bijzondere ontmoetingen, maar ook afzien en grenzen verleggen – dát is de werkelijke St. Olavsleden-ervaring. Onderstaand schema is een voorstel. Rustdagen kunnen vanzelfsprekend ingelast worden; vraag ons naar de mogelijkheden.

 

Dag 1: Sundsvall – Matfors (ca. 15 km)

Vanaf Sundsvall is het slechts een paar kilometer per bus naar Selånger. Hier begint de echte reis, bij de kerkruïne van Selånger – de plek waar Olav Haraldsson zo’n duizend jaar geleden aan wal stapte en zijn tocht naar Noorwegen begon. Na rondgekeken te hebben bij de ruïne zet je je eerste stappen richting Trondheim. De wandeling gaat door glooiend agrarisch gebied en is gemakkelijk.

 

Dag 2: Matfors – Stöde (ca. 27 km)

Een wandeling langs de oevers van het prachtige meer van Stöde, met genoeg strandjes en beschutte plekken om even op adem te komen.

 

Dag 3: Stöde – Torpshammar (ca. 15 km)

Op dag drie doe je het wat rustiger aan: een relatief gemakkelijke wandeling door groene velden en langs klaterende beekjes richting Torpshammar, het geografische middelpunt van Zweden.

 

Dag 4: Torpshammar – Ljungaverk (ca. 22 km)

Van Torpshammar is het een vrij gemakkelijke en gemoedelijke wandeling richting Fränsta. De imposante kerk van Fränsta, gelegen aan het water, is in het bezit van een standbeeld van St. Olav uit de dertiende eeuw.

 

Dag 5: Ljungaverk – Borgsjö (ca. 15 km)

Via rustige landweggetjes gaat je pelgrimage verder naar Borgsjö, een bekende plek in de St. Olav sagen: het is hier dat Olav met zijn staf op de grond sloeg en zo een waterbron uit het niets creëerde om de dorst van zijn leger en paarden te lessen.

 

Dag 6: Borgsjö – Lombäcken (ca. 18 km)

Op dag zes gaat de wandeling over bospaden en door weilanden, langzaam stijgend, over de provinciegrens. Door dichte bossen en diepe, donkere meren. Overnachting in een simpele stuga in de bossen. Geen elektriciteit of stromend water!

 

Dag 7: Lombäcken – Bräcke (ca. 26 km)

Vanaf Lombäcken gaat de tocht voort, over bospaden en door kleine dorpjes, richting Bräcke, het grootste en belangrijkste dorp in de regio. Bräcke groeide enorm aan het eind van de 19e eeuw, met de komst van de spoorrails. Het centrum van het dorp ademt dan ook een soort Wilde Westen sfeer uit, met houten huizen, veranda’s en vergane glorie.

 

Dag 8: Bräcke – Gällö (ca. 28 km)

Een stevige etappe. Je loopt langs het prachtige meer van Revsund, waar Olav volgens de legende met zijn boot een steen in tweeën spleet toen hij aan land ging. Ook passeer je Mordviken, een dorp dat zijn naam ontleent aan een bloedige legende. Het laatste stuk gaat door dicht boslandschap en kan als pittig worden ervaren.

 

Dag 9: Gällö – Pilgrimstad (ca. 17 km)

Op deze dag loop je langs naar het gezellige dorpje Revsund, door bos en langs meren. Je brengt een bezoek aan de kerk van Revsund, waar een aantal bijzondere historische vondsten tentoongesteld zijn. Over smalle bospaadjes langs het meer van Anvik, loop je naar Pilgrimstad – de naam zegt het al, een belangrijke plek in de St. Olav saga. Onderweg passeer je de Hålbergsgrot, een spelonk waar in de Middeleeuwen een banneling woonde. In Pilgrimstad bevindt zich opnieuw een St. Olav bron, volgens de overlevering met helend water. De route is niet heel lang, maar doordat de bospaadjes smal zijn en wat kunnen stijgen en dalen, kan de route als pittig worden ervaren.

 

Dag 10: Pilgrimstad – Brunflo (ca. 25 km)

Vanaf Pilgrimstad is het een gemoedelijke wandeling richting Brunflo, waarbij je onderweg kleine dorpjes en meren passeert. Bij Brunflo begint Storsjön (het Grote Meer), waarlangs je de komende dagen zult lopen.

 

Dag 11: Brunflo – Östersund (15 km)

De weg naar Östersund is gemakkelijk en niet erg lang. Östersund is de hoofdstad van de Zweedse provincie Jämtland en heeft een van de beste attracties van Zweden: het enorme openluchtmuseum Jamtli (Zweeds museum van het jaar 2013), waar een deel van de tentoonstelling over Olav en de Vikings gaat.

 

Dag 12: Östersund – Rödön (ca. 20 km)

Het eerste stuk van de wandeling gaat over het eiland Frösön, langs de noordelijkste runensteen van Zweden en de prachtige Frösö kerk. Daarna volgt het pad de oever van Storsjön (het Grote Meer) richting het eiland Rödön.

 

Dag 13: Rödön – Nälden (ca. 25 km)

Je loopt verder over landbouwgronden en groene heuvels, langs het pittoreske kerkje van Rödön richting Nälden. Onderweg stop je bij de St. Olavs-bron van Vikeränget, niet ver van Tullus, voor een verfrissende slok ‘heilig’ water.

 

Dag 14: Nälden – Alsen (ca. 20 km)

Vanaf Nälden is het een plezierige, gemakkelijke wandeling richting Alsen, met een prachtig uitzicht op de bergen. Onderweg zie je onder meer de zesduizend jaar oude rotsschilderingen van Glösa en een reconstructie van hutten van elandenjagers die hier lang geleden woonden.

 

Dag 15: Alsen – Mörsil (ca. 30 km)

Vandaag staat er een relatief zware wandeling op het programma, voor een deel door dichte bossen en over heuvels. De vergezichten over de bergen en meren zijn adembenemend.

 

Dag 16: Mörsil – Hålland (ca. 20 km)

De weg naar Hålland is relatief gemakkelijk en volgt de Indalsälven rivier. Onderweg passeer je Ristafallet, een prachtige waterval met geweldige stroomversnellingen en uitzichten.

 

Dag 17: Hålland – Åre (ca. 22 km)

De route naar Åre is spectaculair: de toppen van Åre’s populaire skipistes komen steeds dichterbij. Door bossen, over weilanden en langs een ‘trollenpad’ kom je uiteindelijk in het levendige ski-dorp, waar je in het seizoen de kabelbaan naar de hoogste bergtop kan nemen.

 

Dag 18: Åre – Tännforsen (ca. 23 km)

Onderweg naar Tännforsen passeer je Duved, waar zich een boerderij bevindt met elanden. Volgens de legende brengt het geluk om een eland te kussen – de elanden in Duved zijn tam en dus prima te knuffelen. Na Duved begint de werkelijke wildernis. Je laat het laatste stukje beschaving achter je. Vandaag staat er een relatief gemakkelijke wandeling op het programma: je loopt naar de machtige Tännforsen, Zwedens grootste waterval. Helaas veel asfalt op dit stuk.

 

Dag 19: Tännforsen – Medstugan (ca. 24 km)

Op weg van Tännforsen naar Medstugan passeer je een aantal gerestaureerde stenen bruggen die in de 19e eeuw in het grensgebied tussen Zweden en Noorwegen zijn gebouwd na het Verdrag van Kiel. Overnachting in een charmant zuivelmuseum in Medstugan.

 

Dag 20: Medstugan – Sul (ca. 38 km)

Je hebt ze dagen in de verte zien liggen en vandaag steek je eindelijk over: de bergen tussen Zweden en Noorwegen. Na de grensovergang verandert het landschap direct: langs spectaculaire rotswanden wandel je het diepe, duistere dal van Sul binnen. Aangezien er geen accommodatie in de bergen is die van tevoren is te boeken, dient er op deze dag een behoorlijke wandeling gemaakt te worden. Maar vrees niet: het laatste deel kan eventueel per auto worden afgelegd!

 

Dag 21: Sul – Vuku (ca. 30 km)

Weer een behoorlijke wandeling staat er vandaag op het programma. De tocht gaat via een nauwe vallei naar een meer open landschap, met woeste naaldbossen en verre uitzichten.

 

Dag 22: Vuku – Stiklestad (ca. 13 km)

Na een heerlijke wandeling door groene heuvels kom je aan in Stiklestad, de plaats waar Olav Haraldsson op 29 juli 1030 om het leven kwam bij een veldslag. Op het terrein staat nu een openluchtmuseum, een pelgrimscentrum en een kerk met daarin de steen waarop Olav zijn hoofd zou hebben gelegd toen hij stierf

 

Dag 23: Stiklestad – Munkeby (ca. 22 km)

De route tussen Stiklestad en Munkeby is relatief gemakkelijk. Onderweg passeer je het stadje Verdal – het eerste stukje drukke beschaving in dagen. In Munkeby overnacht je in een pelgrimsherberg, vlakbij de ruïne van een middeleeuws klooster. Niet ver daarvandaan staat een modern klooster, waar je kaas kunt kopen gemaakt door de monniken.

 

Dag 24: Munkeby – Markabygda (ca. 22 km)

Een relatief moeilijke wandeling. Van het meer Tomsvattnet volg je kleine paden tussen oude zomerboerderijen. Vandaag passeer je historische bezienswaardigheden, zoals Tomtvasslia, een uitkijkpunt met een panoramisch uitzicht op de bergen Haråhaugan en Vinkjerran.

 

Dag 25: Markabygda – Borås (ca. 25 km)

Vandaag gaat de tocht voornamelijk over onverharde wegen door de ‘marka’, een Noorse uitdrukking voor natuurgebieden tussen dorpen. Je komt langs het meer Ausetvatnet. In de namiddag bereik je de slaapplaats van vannacht: een boerderij in Borås, gerund door Solfrid en haar familie.

 

Dag 26: Borås – Ersgard (ca. 23 km)

Je vervolgt je weg via Vollhaugen naar Vaerdal, langs verschillende historische bezienswaardigheden. De kerk van Vaerdal ligt direct aan de weg en heeft een fantastische geschiedenis. De tocht eindigt bij de prachtige boerderij Ersgard. Hier kun je een duik nemen in de rivier of proberen een zalm aan de haak te slaan.

 

Dag 27: Ersgard – Folden (ca. 25 km)

De pelgrimage gaat verder langs onverharde wegen via het dorp Hommelvik en vervolgens bergopwaarts naar Brennberga en Nygårdsvollen. Hier zul je de rivier Homla zien en horen, die je een tijdje volgt. Deze wandeling kan als zwaar worden ervaren, zeker bij slecht weer.

 

Dag 28: Folden – Vikhammer (ca. 17 km)

Vandaag wandel je langs oude kerkpaden door ‘marka’ tot het meer Nyvattnet, waar je luncht aan de waterkant. Tegen de het einde van de wandeling kom je voorbij het boerderijmuseum van Fjölstadtröa.

 

Dag 29: Vikhammer – Trondheim, Nidaros (ca. 18 km)

De laatste dag is een dag van bezinning. Je hebt nog een aantal kilometer te gaan langs de kustlijn en door de buitenwijken van Trondheim. Op de kruising van Saksvik stond eens een kruis. Daar hielden de pelgrims halt bij hun eerste blik op Nidaros. Hier kijk je uit over de fjord en de stad. De laatste kilometers gaan dwars door het hart van Trondheim, totdat je uiteindelijk het doel van je reis bereikt: de Nidaros kathedraal, waar St. Olav ligt begraven. In Nidaros ontvang je je welverdiende pelgrimsdiploma.

Duur

ca. 29 dagen

 

Accommodatie
Overnachting in hut, herberg, B&B en hostel. Neem wel een eigen slaapzak of beddengoed mee.

 

Zwaarte
De gehele St. Olavsleden is een behoorlijke opgave: een maand lopen door ruige Scandinavische landschappen. Wil je de gehele route lopen (of fietsen), dan is een uitstekende conditie en voldoende training essentieel. Ook raden we je aan goede wandeluitrusting mee te nemen – wandelschoenen, een makkelijk zittende rugzak en eventueel wandelstokken. Het plannen van de gehele route vergt aandacht, dus neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.

 

Prijs

Op aanvraag.

COVID-19 UPDATE: At this moment it is unclear what impact COVID-19 will have on the pilgrim season 2021. We will continue monitoring the situation. Contact us for more information or if you have any questions.
This is default text for notification bar