Nordic Pilgrim | Stiklestad – Trondheim
482
page-template-default,page,page-id-482,page-child,parent-pageid-3,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Stiklestad – Trondheim

De laatste etappe loopt langs een fjord en door ‘marka’, een Noorse uitdrukking voor natuurgebieden tussen dorpen, richting Trondheim, eindpunt van deze pelgrimage. In Trondheim bevindt zich de Nidaros Kathedraal, waar Olav begraven ligt.

 

Dag 1: Stiklestad – Munkeby (ca. 22 km)

De route tussen Stiklestad en Munkeby is relatief gemakkelijk. Onderweg passeer je het stadje Verdal – het eerste stukje drukke beschaving in dagen. In Munkeby overnacht je in een pelgrimsherberg, vlakbij de ruïne van een middeleeuws klooster. Niet ver daarvandaan staat een modern klooster, waar je kaas kunt kopen gemaakt door de monniken.

Dag 2: Munkeby – Markabygda (ca. 22 km)

Een relatief moeilijke wandeling. Van het meer Tomsvattnet volg je kleine paden tussen oude zomerboerderijen. Vandaag passeer je historische bezienswaardigheden, zoals Tomtvasslia, een uitkijkpunt met een panoramisch uitzicht op de bergen Haråhaugan en Vinkjerran.

 

Dag 3: Markabygda – Borås (ca. 25 km)

Vandaag gaat de tocht voornamelijk over onverharde wegen door de ‘marka’, een Noorse uitdrukking voor natuurgebieden tussen dorpen. Je komt langs het meer Ausetvatnet. In de namiddag bereik je de slaapplaats van vannacht: een boerderij in Borås, gerund door Solfrid en haar familie.

 

Dag 4: Borås – Ersgard (ca. 23 km)

Je vervolgt je weg via Vollhaugen naar Vaerdal, langs verschillende historische bezienswaardigheden. De kerk van Vaerdal ligt direct aan de weg en heeft een fantastische geschiedenis. De tocht eindigt bij de prachtige boerderij Ersgard. Hier kun je een duik nemen in de rivier of proberen een zalm aan de haak te slaan.

 

Dag 5: Ersgard – Folden (ca. 25 km)

De pelgrimage gaat verder langs onverharde wegen via het dorp Hommelvik en vervolgens bergopwaarts naar Brennberga en Nygårdsvollen. Hier zul je de rivier Homla zien en horen, die je een tijdje volgt. Deze wandeling kan als pittig worden ervaren, zeker als het slecht weer is.

 

Dag 6: Folden – Vikhammer (ca. 17 km)

Vandaag wandel je langs oude kerkpaden door ‘marka’ tot het meer Nyvattnet, waar je luncht aan de waterkant. Tegen de het einde van de wandeling kom je voorbij het boerderijmuseum van Fjölstadtröa.

 

Dag 7: Vikhammer – Trondheim, Nidaros (ca. 18 km)

De laatste dag is een dag van bezinning. Je hebt nog een aantal kilometer te gaan langs de kustlijn en door de buitenwijken van Trondheim. Op de kruising van Saksvik stond eens een kruis. Daar hielden de pelgrims halt bij hun eerste blik op Nidaros. Hier kijk je uit over de fjord en de stad. De laatste kilometers gaan dwars door het hart van Trondheim, totdat je uiteindelijk het doel van je reis bereikt: de Nidaros kathedraal, waar St. Olav ligt begraven. In Nidaros ontvang je je welverdiende pelgrimsdiploma.

Duur

ca. 7 dagen

 

Accommodatie
Overnachting in hut, herberg en hostel. Neem wel een eigen slaapzak of beddengoed mee.

 

Zwaarte
De laatste etappe van St. Olavsleden is relatief gemakkelijk, al zijn er wat taaie stukken bij. Richting Markabygda kan de ondergrond zompig zijn na nat weer. En rondom Folden is het pad tamelijk wild, zeker als het slecht weer is geweest. Een goede wandelstok is dan een pré.

 

Prijs

Op aanvraag.

De kustroute is een alternatief voor de gebruikelijke laatste etappe. Deze route is korter dan de binnenlandse route, maar duurder en soms lastig te plannen: het laatste stuk wordt namelijk afgelegd per boot – en die boot gaat op onregelmatige tijden. Vraag ons naar de mogelijkheden!

COVID-19 UPDATE: At this moment it is unclear what impact COVID-19 will have on the pilgrim season 2021. We will continue monitoring the situation. Contact us for more information or if you have any questions.
This is default text for notification bar