Nordic Pilgrim | St. Olavsleden
162
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-162,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

St. Olavsleden

Een pelgrimsroute van kust naar kust

In de zomer van 1030 stapte de Noorse Viking Olav Haraldsson aan land bij Selånger aan de Zweedse oostkust, na een aantal jaren in ballingschap te hebben geleefd in Rusland. Zijn doel: opnieuw koning worden van Noorwegen en eenheid scheppen in het land, onder meer door het te bekeren tot het christelijk geloof. Olav was tijdens zijn omzwervingen door Europa in contact gekomen met het christendom en was gedoopt in Normandië, Frankrijk.

 

Vanaf Selånger reisde Olav te voet en te paard naar het westen, richting Stiklestad, een plaats circa honderd kilometer ten noorden van de Noorse stad Trondheim. Olav en zijn gevolg reisden via Ljungans vallei, langs het meer van Revsund richting Frösön. Daarvandaan vervolgden ze hun weg door een meer bergachtige omgeving via Duved, langs de Skalstugeväg, over de grens met Noorwegen.

 

Op 29 juli 1030 vond de slag bij Stiklestad plaats, waarbij Olav werd gedood. Zijn lichaam werd in het geheim naar Nidaros vervoerd, het huidige Trondheim. Na zijn dood deden al snel wonderlijke verhalen over Olav en diens religieuze krachten de ronde. De zomer na zijn dood werd Olavs lichaam opnieuw begraven en werd de kathedraal van Nidaros in zijn eer gebouwd. De Viking Olav Haraldsson werd Heilige Olav.

 

In korte tijd groeide de Nidaros kathedraal uit tot een van ’s werelds belangrijkste pelgrimsoorden voor katholieken, te vergelijken met Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela. Jaarlijks wandelden duizenden pelgrims vanuit heel Europa naar Trondheim. In de zestiende eeuw kwam de Reformatie naar Scandinavië en werden pelgrimages verboden. De verschillende pelgrimsroutes die naar Trondheim leidden raakten in vergetelheid.

 

Na vijfhonderd jaar in de vergetelheid, werd de 580-kilometer lange St. Olavsleden* in 2013 opnieuw leven ingeblazen met een speciale heropeningsweek en kunnen wandelaars weer in de voetsporen van Olav Haraldsson volgen voor een avontuurlijke én innerlijke reis. Een unieke ervaring!

 

Meer informatie over de route vind je op de officiële website van St. Olavsleden, www.stolavsleden.com, en op Facebook.

 

* ‘led’ betekent ‘weg, pad’ in het Zweeds en Noors.

COVID-19 UPDATE: At this moment it is unclear what impact COVID-19 will have on the pilgrim season 2021. We will continue monitoring the situation. Contact us for more information or if you have any questions.
This is default text for notification bar